Fellow.gr | Financial magazine for young players

Δημιουργωντας υποσυνολα (subtotals)

subtotals

View Emmanouil Saloustros's LinkedIn profile Επικοινωνία μέσω Linkedin με τον Saloustros Emmanouil

Υπάρχουν πολλές φορές όπου στο excel θα χρειαστεί να διαχειριστούμε ένα μεγάλο μέρος δεδομένων τα οποία δεν έχουν καμία αξία αν δεν είναι έτσι δομημένα ώστε να μας δώσουν την κατάλληλη πληροφορία.

Μέσα από τις πολλές επιλογές που έχουμε στο excel ώστε να διαχειριστούμε την πληροφορία, η δημιουργία υποσυνόλων (subtotals) είναι μια από αυτές.

Τα υποσύνολα έχουν ως σκοπό να φιλτράρουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα ομαδοποιημένα με τον τρόπο και με βάθος ανάλυσης που επιθυμούμε.

Πρακτικό παράδειγμα

Έχουμε 3 καταστήματα στην Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τα οποία εμπορεύονται 4 προϊόντα καπνό, τσιγάρα, σπίρτα και αναπτήρες.

subtotal_fig1

 

Σκοπός μας είναι μέσα από αυτή την σειρά δεδομένων να πάρουμε την πληροφορία που θέλουμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα θέλαμε να δούμε τις πωλήσεις ανά κατάστημα και ανά προϊόν.

Λύση του προβλήματος με την δημιουργία υποσυνόλων (subtotals)

Πρώτο βήμα είναι να ταξινομήσουμε την λίστα μας με την σειρά που επιθυμούμε. Στο παράδειγμα μας θα ταξινομήσουμε πρώτα την περιοχή και έπειτα τα προϊόντα.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα Δεδομένα και επιλέγουμε το κουμπί Ταξινόμηση. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε πρώτα το κατάστημα, έπειτα προσθήκη επίπεδο και επιλέγουμε προϊόντα.

subtotal_fig2

Όπως θα παρατηρήσετε ο κατάλογος μας άλλαξε σειρά και ταξινομήθηκε με τον τρόπο που θέλαμε. Πλέον είμαστε έτοιμοι να παράγουμε τα υποσύνολα που επιθυμούμε.

Στην ίδια καρτέλα Δεδομένα επιλέγουμε το κουμπί Μερικό Άθροισμα. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε κατάστημα, άθροισμα και από τις παρακάτω επιλογές επιλέγουμε τεμάχια και αξία. Προσοχή στο ίδιο παράθυρο ξεκλικάρουμε την επιλογή αντικατάσταση των τρεχόντων μερικών αθροισμάτων, πατάμε ΟΚ.

Αμέσως ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία αλλάζοντας μόνο την πρώτη επιλογή την οποία κάνουμε από κατάστημα σε προϊόντα.

subtotal_fig3

 

Όπως θα παρατηρήσετε δεξιά εμφανίστηκαν 4 στήλες ανάλυσης, επιλέγοντας τα αντίστοιχα νούμερα μας εμφανίζει τα αντίστοιχα υποσύνολα. Στην φωτογραφία έχοντας επιλέξει την στήλη 3 μας εμφανίζει το υποσύνολο ανά κατάστημα και το σύνολο ανά προϊόν, ενώ αν διαλέξουμε την στήλη 4 θα μας εμφανίζει αναλυτικότερα τα προϊόντα ανά κατάστημα.

Κατεβαστε τα αρχεια του μαθηματος

Παρακαλούμε διαβάστε την αποποίηση ευθυνών του fellow.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο;;; Εεεε μοιράσου το τότε!