Fellow.gr | Financial magazine for young players

Εισαγωγη στη συναρτηση του IF

if-excel

Ξεκινώντας την σειρά μαθημάτων του Advanced Excel, θα ασχοληθούμε την εισαγωγή της γνωστής σε πολλούς χρήστες συνάρτησης του “IF.

Φιλοσοφία της συνάρτησης

Όπως μαρτυρά και το όνομα της IF (εάν), αυτή η συνάρτηση αλλά και παραλλαγές της έχουν ως σκοπό να μας βοηθήσει να χειριζόμαστε απλά σενάρια και να μας δίνει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με ποια συνθήκη επαληθεύεται.

Παράδειγμα 

Στην ερώτηση “θα πας για μπάνιο την Κυριακή”, η απάντηση μπορεί να είναι Ναι ή Όχι, γιατί αυτό εξαρτάται από τον καιρό. Άρα μπορούμε να συντάξουμε ξανά την απάντηση έχοντας στο μυαλό μας τον καιρό. Άρα ΕΑΝ (IF) έχει καλό καιρό θα πάω εάν έχει βροχή δεν θα πάω.

Μετάφραση του παραδείγματος στο Excel

Στο παράδειγμα μας υπάρχουν 1 ερώτημα θα πας για μπάνιο και 2 συνθήκες, εάν έχει καλό καιρό ή βρέχει τα οποία αναλόγως ποια συνθήκη θα επαληθευτεί θα δώσει δύο διαφορετικά και μοναδικά αποτελέσματα Ναι ή Όχι.

Με ποιο τρόπο όμως θα μπορέσουμε όμως να εξηγήσουμε στο excel το παραπάνω συλλογισμό μας; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η συνάρτηση του IF η οποία εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Σύνταξη της συνάρτησης

Όπως όλες οι συναρτήσεις στο Excel έτσι και αυτή ξεκινάει με το ίσον =IF(κελί συνθήκης;αποτέλεσμα 1;αλλιώς αποτέλεσμα 2), πάντα το αποτέλεσμα 1 εμφανίζεται όταν το κελί της συνθήκης επαληθεύεται ενώ σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη εμφανίζεται το αποτέλεσμα 2.

Στο παράδειγμά μας θα μπορούσε να είναι =IF(Καλός καιρός;Ναι;Όχι), που σημαίνει ότι εάν κάνει καλό καιρό η απάντηση θα είναι Ναι ενώ σε οποιοδήποτε άλλο καιρό Όχι.

Πρακτική εφαρμογή

Ανοίγουμε ένα φύλλο excel, στο κελί Α1 βάζουμε τον τίτλο “Καιρός”, στο κελί Α2 τον τίτλο Θα πας για “μπάνιο”. Το κελί Β1 θα το χρησιμοποιήσουμε για τις συνθήκες μας για αυτό και το βάλαμε κάτω από τον τίτλο “Καιρός”, τα δεδομένα που θα παίρνει θα είναι καλός ή κακός.

IF

Πλέον είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε την συνάρτηση μας, πηγαίνουμε στο κελί Β2 και γράφουμε την συνάρτηση =IF(A2=”ΚΑΛΟΣ”;”NAI”;”OXI”), η οποία σημαίνει ότι εάν το κελί Α2 ισούται με την λέξη ΚΑΛΟΣ τότε θα δίνει το αποτέλεσμα ΝΑΙ ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το ΟΧΙ.

Tips

  • Μέσα σε μία συνάρτηση όταν αναφερόμαστε σε λέξεις βάζουμε πάντα αποσιωπητικά
  • Όταν αλλάζουμε στοιχεία μέσα σε μία συνάρτηση βάζουμε το ελληνικό ερωτηματικό “;”
  • Δοκιμάστε να αλλάξετε το κελί Α2 και δείτε την επίδραση του στο κελί Β2
  • Μπορείτε να δείτε την συνάρτηση στην γραμμή συναρτήσεων κάνοντας κλικ στο κελί
  • Μπορείτε να τροποποιήσετε την συνάρτηση μέσω την γραμμής συναρτήσεων ή κατευθείαν στο κελί πατώντας το κελί και F2.

Κατεβαστε τα αρχεια του μαθηματος

Παρακαλούμε διαβάστε την αποποίηση ευθυνών του fellow.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο;;; Εεεε μοιράσου το τότε!