Fellow.gr | Financial magazine for young players

Ο δείκτης “EBITDA”

editda

View Emmanouil Saloustros's LinkedIn profile Επικοινωνία μέσω Linkedin με τον Saloustros Emmanouil

Εισαγωγή

Ο δείκτης EBITDA (Earning before interest tax depreciation and amortization) στα Ελληνικά αναφέρεται στο υπολογισμό των κερδών προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ).

Επιτρέπει στους αναλυτές να συγκρίνουν την απόδοση των υπό εξέταση οντοτήτων χωρίς να επηρεάζεται η ανάλυση τους από την εξέλιξη του χρηματοοικονομικού κόστους, της φορολογίας και άλλων μη ταμειακών κονδυλίων όπως αποσβέσεις.

Ο σωστός υπολογισμός του είναι σημαντικός, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται κάποιο πολλαπλάσιο (multiple) για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας.

Θετικό EBITDA σημαίνει δυναμική για την δημιουργία νέας αξίας

Όσο το EBITDA είναι θετικό, η Εταιρεία δημιουργεί νέα αξία από την ομαλή λειτουργία της. Για την ορθότερη αποτύπωση της δυναμικής της εταιρείας θα πρέπει να εξεταστεί επιπλέον το κεφάλαιο κίνησης που απαιτείται καθώς και οι τυχών παλαιές οφειλές στην περίπτωση που η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Αναπροσαρμοσμένο EBITDA

Εφόσον αναλυτής έχει πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση, έχει την δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το EBITDA προσθαφαιρώντας τα στοιχεία ώστε να αξιολογήσει την εταιρεία με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κάποια στοιχεία τα οποία ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν είναι μη επαναλαμβανόμενα έσοδα – έξοδα, μη ταμειακά κονδύλια, λογιστικές αναπροσαρμογές κλπ.

Ο δείκτης του EBITDA καθώς και οι χρηματοοικονομικές ροές της εταιρείας χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταρχήν αξιολόγηση εταιρειών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πιθανούς επενδυτές κλπ.

Παρακαλούμε διαβάστε την αποποίηση ευθυνών του fellow.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο;;; Εεεε μοιράσου το τότε!