Fellow.gr | Financial magazine for young players

Συνδυασμoς Max και IF

max if

View Emmanouil Saloustros's LinkedIn profile Επικοινωνία μέσω Linkedin με τον Saloustros Emmanouil

Χρησιμοποιώντας το excel σαν βάση δεδομένων

To excel εκτός της δυνατότητας του να εκτελεί σύνθετους υπολογισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απλή βάση δεδομένων δίνοντας στο χρήστη την ευκολία να εμφανίζει την πληροφορία που αναζητά.

Περίληψη παραδείγματος

Στο σημερινό παράδειγμα θα ετοιμάσουμε έναν πίνακα αναζήτησης στον οποίο ο χρήστης εισάγοντας τα κριτήρια που επιθυμεί θα μπορεί να βλέπει ανά προμηθευτή την πιο πρόσφατη τιμή αγοράς ενός προϊόντος, χρησιμοποιώντας την τεχνική των arrays και συνδυάζοντας την max και την if.

Βήμα 1: Δημιουργία πίνακα δεδομένων 

Καταρχάς θα δημιουργήσουμε όπως προείπαμε ένα πίνακα όπου θα καταχωρούμε όλα τα προϊόντα μας.

maxif

Στην στήλη Α εισάγουμε το κωδικό του προϊόντος, στην στήλη Β το προμηθευτή, στην στήλη C την ημερομηνία ισχύος της τιμή και τέλος στη στήλη D την τιμή του προϊόντος.

Όπως θα παρατηρήσετε ο κωδικός 112 έχει 2 προμηθευτές τον Άλφα και τον Βήτα, αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο προϊόν μας το παρέχουν και οι δύο προμηθευτές.

Βήμα 2: Δημιουργία πίνακα αναζήτησης

Πλέον έχοντας ενημέρωση τα δεδομένα μας θα δημιουργήσουμε ένα πίνακα όπου επιλέγοντας τα κριτήρια που επιθυμούμε θα μας επιστρέφει την κατάλληλη πληροφορία που στο παράδειγμα μας θα είναι η πιο πρόσφατη τιμή.

maxif2

Δημιουργούμε το πίνακα σύμφωνα με την παραπάνω εικόνα.Στο κελί A9 θα εισάγουμε τον κωδικό που αναζητάμε και στο κελί B9 από ποιον προμηθευτή θα θέλαμε να δούμε την τιμή.

Στο κελί C9 θα θέλουμε να εμφανίζει την ποιο πρόσφατη ημερομηνία τιμής που έχουμε λάβει η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον συνδυασμό κωδικού αλλά και προμηθευτή. Η κατάλληλη τεχνική θα είναι ο συνδυασμός της Max με την IF και κάνοντας την array formula πατώντας τον συνδυασμό CTRL + SHIFT + ENTER

{=MAX(IF(A2:A5=A10;IF(B2:B5=B10;C2:C5)))}

maxif3

 

Έπειτα έχοντας ολοκληρώσει το πιο δύσκολο κομμάτι, με μια απλή SUMIFS θα μπορούμε να φέρουμε την τιμή που επιθυμούμε εισάγοντας ως κριτήρια τον κωδικό, προμηθευτή και τελευταίος τιμοκατάλογος.

=SUMIFS(D2:D5;A2:A5;A10;B2:B5;B10;C2:C5;C10)

maxif4

 

Φυσικά η χρήση της max if δεν σταματάει στο παραπάνω παράδειγμα μπορείτε να την εφαρμόσετε ώστε να εμφανίζεται την υψηλότερη (MAX) ή χαμηλότερη τιμή (MIN) εφαρμόζοντας πολλαπλά κριτήρια.

Κατεβαστε τα αρχεια του μαθηματος

Παρακαλούμε διαβάστε την αποποίηση ευθυνών του fellow.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο;;; Εεεε μοιράσου το τότε!